Salsa GY.I.K.

Mi a SALSA?
A salsa egy izgalmas, lendületes, vidám és érzéki latin-amerikai tánc. Szórakoztató „latin kikapcsolódás”.

Mi a RUEDA?
Egy Kubából származó, salsára épülő csoporttánc. A párok körben állnak. A rueda vezetője („leader” vagy „speaker”) tánc közben bemondja a következő figura nevét. Így minden pár egyszerre, szinkronban táncolja ugyanazokat a figurákat.

A párok felállása – a párváltó figurák miatt – folyamatosan változik. Minden lány táncol minden fiúval, és minden fiú táncol minden lánnyal. A ruedázás külső szemlélő számára is rendkívül látványos, de részt venni benne még annál is jobb…

Tudnom kell-e salsázni, hogy megtanulhassak ruedázni?
A Danza Táncstúdió tanfolyamain a ruedázás fontos része a salsa óráknak. Már a legelső órákon megismerkedhetsz a ruedázás vidámságával.

Hoznom kell magammal táncpartnert?
Ha van partnered, gyertek együtt! Így biztos, nem lesz egy perced sem szusszanni. Ha nincs, az sem gond. Más is jön egyedül, így az órákon táncpartnerre lelhetsz. Az új figurákkal való ismerkedés során, és ruedázás közben is cserélődnek a párok.

Mit célszerű viselni az órákon?
Kényelmes, lapos talpú váltócipőt hozzál! Olyat, ami nem csúszik a parketten.
Hogy jól érezd magad, olyan ruhában gyere, amiben szabadon tudsz mozogni.

Ha lekéstem a beiratkozást, csatlakozhatok-e még egy tanfolyamhoz?
Igen. Ha még soha nem tanultál táncolni, bekapcsolódhatsz a kezdést követő 2. héten. Ekkor még nem vagy nagyon lemaradva, szorgalommal pótolni tudod a hiányosságokat.
Ha már tanultál salsázni, gyere el egy számodra megfelelő szintűnek tűnő órára, és nézd meg, hogy be tudsz-e kapcsolódni.

A felzárkózás érdekében vehetsz magánórákat.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni salsázni?
Ez mindenkinél más és sok mindentől függ. Például: az adottságoktól, képességektől (ritmusérzék, mozgáskoordináció, stb.) és attól, hogy táncoltál-e már korábban. A gyors tanulás és fejlődés kulcsa elsősorban a gyakorlásra szánt idő, és az, hogy érezd jól magad az órákon.

Lehetséges, hogy egy-két alkalom után már szépen le tudod lépni az alaplépéseket, de általában 2-3 hónap szükséges ahhoz, hogy az ember a zene ütemében tudjon salsázni egy szórakozóhelyen. Ahhoz pedig, hogy a mozgás természetessé, tisztává váljon, ennél jóval több idő kell.

A kérdésre konkrét válasz azért sincs, mert ez attól függ, mi a célod a tanulással, milyen szintre szeretnél eljutni. Vannak, akik „csak” kikapcsolódásra vágynak, kiszállnának egy kis időre a mókuskerékből, vidáman, mozgással töltenék szabadidejüket. Mások versenyezni vagy fellépni akarnak…

Időbeli korlát nincs. Sokan hosszú évek óta táncolnak, mozgásuk mégis mind a mai napig fejlődik.